Składniki:
- 20 orzechów włoskich zebranych pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia
- 1 szk. wody
- 1,5 szk. cukru
- 0,5 l spirytusu
- 1 łyżeczka cynamonu
- otarta skórka z 1 cytryny
- 3 goździki
- szczypta tartej gałki muszkatałowej
Gotujemy wodę, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, gotujemy na maleńkim ogniu 1 minutę i odstawiamy do przestudzenia. Orzechy nakłuwamy wykałaczką, można kilka przekroić. Wkładamy je do słoja, dodajemy skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki. Zalewamy syropem i spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na słoneczny parapet, na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować i zlać do butelek.
Jak smakuje przekonam się za 2 miesiące;)
Degustacja: wypadła świetnie Orzechówka ma fajny posmak cytryny i goździków. Najważniejsze, że leczy ;) Polecam bardzo, bardzo!
W orzechówce najważniejsze jest to,by pomagała na żołądkowe problemy,smak jest na drugim miejscu:)A na żołądek jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńOch tak, jest rewelacyjna
Usuń