Syrop z "mleczy"
"Mniszek lekarski jest powszechnie uważany za chwast... W jego kwiatach stwierdzono obecność karotenoidów, flawonoidów,trójterpenów, związków cukrowych oraz ślady olejku... Mniszkowi przypisuje się zdolności obniżenia cukru we krwi, zwłaszcza w początkowym okresie cukrzycy."
Źródło:
Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jak go robiła. Jeszcze zostało mi kilka słoiczków, które robiła. Nigdy za nim nie przepadałam ale ostatnio robiąc porządek w piwnicy postanowiłam spróbować. Jest dobry słodziutki, na zimowe przeziębienia.
Składniki:
- 500 kwiatów mlecza
- 3 cytryny
- 1l wody
- 1,5 kg cukru
Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczny dzień, opłukać dodać sok z 1 cytryny i litr wody. Gotować pół godziny, osączyć na drobnym sitku dodać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z 2 cytryn i pogotować jeszcze 10 minut. Wlewać do słoiczków, pasteryzować 10 minut.
W tym roku nie zdążyłam zrobić, mlecze przekwitły ale w przyszłym?! Kto wie ;)
Dziękuję kochani za komentarze i odwiedziny pozdrawiam ciepło.
na kilku blogach już czytałam o tym wynalazku, ale nie mogę się przekonać ze względu na małe czarne robaczki...brrr
OdpowiedzUsuńKwiaty układa się na białą kartkę papieru podobno wychodzą a jak jest nie wiem ale zamierzam zrobić syrop z kwiatu czarnego bzu. Czekam tylko jak zakwitną, to wypróbuję tą metodę ;)
Usuńpyszny jest też miód z mniszka:) radzę zrobić!
OdpowiedzUsuńW tym roku już za późno ale w następnym się skuszę
UsuńPolecam jest genialny i dobry na przeziębienie ;)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :)
Usuń