poniedziałek, 20 maja 2013

Syrop z "mleczy"

"Mniszek lekarski jest powszechnie uważany za chwast... W jego kwiatach stwierdzono obecność karotenoidów, flawonoidów,trójterpenów, związków cukrowych oraz ślady olejku... Mniszkowi przypisuje się zdolności obniżenia cukru we krwi, zwłaszcza w początkowym okresie cukrzycy."

Źródło:

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jak go robiła. Jeszcze zostało mi kilka słoiczków, które robiła. Nigdy za nim nie przepadałam ale ostatnio robiąc porządek w piwnicy postanowiłam spróbować. Jest dobry słodziutki, na zimowe przeziębienia.

Składniki:

  • 500 kwiatów mlecza
  • 3 cytryny
  • 1l wody
  • 1,5 kg cukru 
Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczny dzień, opłukać dodać sok z 1 cytryny i litr wody. Gotować pół godziny, osączyć na drobnym sitku dodać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z 2 cytryn i pogotować jeszcze 10 minut. Wlewać do słoiczków, pasteryzować 10 minut.

   

W tym roku nie zdążyłam zrobić, mlecze przekwitły ale w przyszłym?! Kto wie ;)
Dziękuję kochani za komentarze i odwiedziny pozdrawiam ciepło.
 

    

6 komentarzy:

  1. na kilku blogach już czytałam o tym wynalazku, ale nie mogę się przekonać ze względu na małe czarne robaczki...brrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwiaty układa się na białą kartkę papieru podobno wychodzą a jak jest nie wiem ale zamierzam zrobić syrop z kwiatu czarnego bzu. Czekam tylko jak zakwitną, to wypróbuję tą metodę ;)

      Usuń
  2. pyszny jest też miód z mniszka:) radzę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku już za późno ale w następnym się skuszę

      Usuń
  3. Polecam jest genialny i dobry na przeziębienie ;)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger