Jeśli macie ochotę na treściwą ale nie zapychającą zupkę to polecam kalafiorową z mięskiem.
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 1 średni kalafior
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- jogurt naturalny lub śmietana 15% rzecz gustu i kalorii
- 2 łyżki mąki lub skrobi kukurydzianej
- woda
- przyprawy: sól, pieprz, troszkę zieleniny (nie zawsze dodaję - moje szkraby twierdzą, że to trawa)
Mięso zalewam zimną wodą doprowadzam do wrzenia i gotuję około 15 min. W tym czasie opłukam kalafiora, podzielę na różyczki. Obieram marchewki, kroję w krążki. Obieram cebulę, kroję w kostkę, podsmażam. Dodaję obrany i zmiażdżony czosnek podsmażam krótko z cebulką tak by cebula była tylko przeszklona. Do wywaru dodaję warzywa (dolewam wody, tyle by warzywa były przykryte), gotuję około 0,5 godz. do miękkości, należy jednak uważać by nie przegotować kalafiora. Dodaję przyprawy typu Vegeta, pieprz. Skrobię mieszam w 2 łyżkach zimnej wody dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia. Jogurt należy przemieszać z gorącą zupą najlepiej w osobnym garnuszku i dopiero taki dodać do zupy. Ze śmietaną jest łatwiej. Najlepsza, moim skromnym zdaniem, do zup jest "Łowicka ukwaszona 15%". Jeszcze mi się nie zdarzyło aby się zwarzyła a z jogurtem bywa różnie.
Lubię tą zupę z makaronem ale jadłam też z ryżem i ziemniakami, każda inaczej smakuje. Rzecz gustu. Smacznego!
Uwielbiam kalafiorową, muszę zrobić:)))))
OdpowiedzUsuńKoniecznie, moje szkraby faszeruję warzywami, kiedy nie chcą jej jeść to traktuję ją blenderem. Wychodzi krem ;)
Usuń