Składniki na tortownicę 24 cm:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Myjemy jajka, rozbijamy, oddzielamy żółtko od białka. Mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia odstawiamy. Przesiewamy mąkę. Ubijamy białka, dodajemy szczyptę soli i dalej ubijając po łyżce cukru stopniowo. Gdy już się ubiją przesypujemy mąkę, skrobię, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy żółtka. Wszystko delikatnie mieszamy przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min w 180st. Osobiście wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i pozostawiam by ciasto troszkę podrosło po 15min. zwiększam temperaturę.
Dowolną galaretkę rozpuszczamy w 0,5l wody. Dałam troszkę mniej wody szybciej stężeje.
Około 0,5 kg truskawek. Płuczemy, odsączamy jeśli są duże dobrze jest je przekroić na połowę.
Na zimne ciasto układamy truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na 0,5 godz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.