Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 1 duży por (biała część)
- 1 średnia cebula
- 1 skrzydełko z kurczaka (można pominąć i dodać kostkę rosołową typu Winiary)
- 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy
Skrzydełko gotujemy w 1,5 l wody, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę soli. Gotujemy do miękkości, przecedzamy. Marchewkę obieramy, kroimy w 1cm plastry, wrzucamy do wywaru, gotujemy. Kroimy cebulkę w kostkę, podsmażamy lekko by ją tylko zeszklić, przekładamy do zupy. Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie w pół krążki, podsmażamy lekko (ok. 4 min), dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko do miękkości. Przyprawiamy według gustu, ja dodaję tylko Vegety lub 0,5 kostki rosołowej, rozsądnie by nie przesolić. Wszystko miksujemy blenderem. Zupa krem gotowa. Gdyby była za gęsta wystarczy dodać troszkę przegotowanej wody i doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym lub innymi dodatkami. Rzecz gustu.
Smacznego :)
super zupka! i bardzo szybka!ja pod koniec sypnelam garsc platkow owsianych.
OdpowiedzUsuńMniam,mniam.
O widzisz, fajnie! ;)
Usuń