piątek, 22 lutego 2013

Zupa marchewkowo - porowa

Moje dzieciaczki bardzo ją lubią, ja też jestem jej fanką, polecam!

Składniki:
  • 4 średnie marchewki
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 średnia cebula
  • 1 skrzydełko z kurczaka (można pominąć i dodać kostkę rosołową typu Winiary)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy

Skrzydełko gotujemy w 1,5 l wody, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę soli. Gotujemy do miękkości, przecedzamy. Marchewkę obieramy, kroimy w 1cm plastry, wrzucamy do wywaru, gotujemy. Kroimy cebulkę w kostkę, podsmażamy lekko by ją tylko zeszklić, przekładamy do zupy. Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie w pół krążki, podsmażamy lekko (ok. 4 min), dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko do miękkości. Przyprawiamy według gustu, ja dodaję tylko Vegety lub 0,5 kostki rosołowej, rozsądnie by nie przesolić. Wszystko miksujemy blenderem. Zupa krem gotowa. Gdyby była za gęsta wystarczy dodać troszkę przegotowanej wody i doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym lub innymi dodatkami. Rzecz gustu.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Malgorzata Katrenak15 listopada 2013 15:51

    super zupka! i bardzo szybka!ja pod koniec sypnelam garsc platkow owsianych.
    Mniam,mniam.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger