piątek, 22 lutego 2013

Pieczone ziemniaczki z...

Czasami zjadłabym coś ale do końca sama nie wiem co. Tak się rodzą pomysły na wykorzystanie tego co jest zazwyczaj pod ręką.

Składniki:
  • 0,5 kg obranych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • zioła: rozmaryn, oregano, mięta, melisa (dodałam własnych, suszonych)
  • przyprawy: szczypta papryki, Vegety, sól, pieprz do smaku
Obrane ziemniaki kroimy na kawałki trochę grubsze jak frytki. Zazwyczaj wybieram średnie ziemniaczki i kroję na 4 słupki. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, cebulę w prążki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone warzywa, pokruszone zioła i przyprawy.Wszystko mieszamy pieczemy w 180st. do miękkości (ok.1 godz.). Na koniec wbijamy jajka i oprószmy solą do smaku zapiekamy do momentu aż jajka się zetną (ok.10min.) 

Można wykorzystać różne warzywa np. brokuły, kalafior... smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger