piątek, 30 września 2016

Sałatka z czerwonej papryki i pora

Taką sałatkę zrobicie w 0,5 godziny jeśli tylko macie składniki pod ręką. W sam raz na niespodziewaną wizytę. Przepis podrzucam do Małgosi na błyskawiczny piątek



Składniki (waga po obraniu):
  • 350 g papryki czerwonej
  • 300 g pora
  • 5 jajek
  • puszka kukurydzy (425 ml)
  • 1/2 słoika litrowego ogórków konserwowych
  • 2 jabłka
  • majonez 310 ml
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie większe składniki sałatki oprócz pora kroić w dowolną kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać pokroić. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, opłukać i pokroić. Pora obrać, odciąć zieloną część, przekroić wzdłuż na połowę i pociąć na półksiężyce. Zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić, przestudzić i dodać do reszty składników. Kukurydzę odsączyć. Na sam koniec obrać i pokroić jabłka. Całość wymieszać z majonezem, spróbować, ewentualnie doprawić pieprzem i solą. Osobiście dodaję majonez Kielecki dlatego właściwie jej nie soliłam wystarczył mi pieprz :)

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Widzę, że po lecie, które raczej jest "fit", wszyscy robią sałatki. Za mną już też chodzi :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem, jak wykorzystam kukurydzę która mi została z con carne..:D Ostatnio gotuję z www.kcalmar.com. Polecam Ci, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger