Zapiekanka z pieczarkami
Pyszna, klasyczna zapiekanka. Prosta w wykonaniu. Robię ją zazwyczaj gdy po głowie krążą myśli "coś bym zjadła ale nie wiem co" ;)
Składniki:
- 1 bagietka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 plasterki szynki
- 100 g sera żółtego
- 2 suszone pomidory z zalewy
- szczypta chilli
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta świeżego tymianku (opcjonalnie)
Pieczarki opłukać z nieczystości, odsączyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego. Zeszklić na nim cebulę i dodać pieczarki. Smażyć do momentu aż odparuje z nich woda i delikatnie się zarumienią. Przyprawić solą i chili. Pomidory pokroić, ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki a wędlinę poszarpać palcami lub pokroić (jak Wam wygodniej). Bagietkę przekroić na połowę wzdłuż i w poprzek w zależności od tego jakiej długości chcemy mieć zapiekanki. Na pieczywo ułożyć troszkę sera następnie pieczarki, wędlinę, pomidory. Całość oprószyć tymiankiem (jeśli macie w zasięgu ręki ale nie jest to konieczne) obsypać resztą sera i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 st.C) na 10 min.
Smacznego :)
Mmm...pachnie pięknie:)
OdpowiedzUsuńZapiekanki robię dość często, właśnie, gdy chodzi za mną coś do zjedzenia, ale nie wiem co. Twoja propozycja jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńJa osobiście wszelkim zapiekankom mówię TAK :))
Oj tak, takie zapiekanki są najlepsze ! Ja nawet często robię je na chlebie, bo w sobotę wieczorem nie chce się już tyłka ruszyć do sklepu ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie klasyczne zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńPyszne smaki! Domowe zapiekanki są super :)
OdpowiedzUsuń