poniedziałek, 7 grudnia 2015

Zapiekanka z pieczarkami

Pyszna, klasyczna zapiekanka. Prosta w wykonaniu. Robię ją zazwyczaj gdy po głowie krążą myśli "coś bym zjadła ale nie wiem co" ;)


Składniki:
  • 1 bagietka 
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 plasterki szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • szczypta chilli
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta świeżego tymianku (opcjonalnie)
Pieczarki opłukać z nieczystości, odsączyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego. Zeszklić na nim cebulę i dodać pieczarki. Smażyć do momentu aż odparuje z nich woda i delikatnie się zarumienią. Przyprawić solą i chili. Pomidory pokroić, ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki a wędlinę poszarpać palcami lub pokroić (jak Wam wygodniej). Bagietkę przekroić na połowę wzdłuż i w poprzek w zależności od tego jakiej długości chcemy mieć zapiekanki. Na pieczywo ułożyć troszkę sera następnie pieczarki, wędlinę, pomidory. Całość oprószyć tymiankiem (jeśli macie w zasięgu ręki ale nie jest to konieczne) obsypać resztą sera i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 st.C) na 10 min. 


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Zapiekanki robię dość często, właśnie, gdy chodzi za mną coś do zjedzenia, ale nie wiem co. Twoja propozycja jest pyszna :)
    Ja osobiście wszelkim zapiekankom mówię TAK :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, takie zapiekanki są najlepsze ! Ja nawet często robię je na chlebie, bo w sobotę wieczorem nie chce się już tyłka ruszyć do sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie klasyczne zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne smaki! Domowe zapiekanki są super :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger