niedziela, 29 listopada 2015

Lasagne z warzywami

Fajna alternatywa jeśli chcecie odpocząć od mięsa. Polecam, bo smakuje świetnie:)





Składniki:
  • sos beszamelowy
  • 9 płatów makaronu Lasagne (u mnie Barilla)
  • 250 g sera żółtego
  • 150 g pora (po obraniu)
  • 150 g marchwi
  • 7-10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 60 g czarnych oliwek (około 25 szt.)
Pora obrać odciąć zielone liście, opukać. Przekroić na połowę wzdłuż i w poprzek tworząc półksiężyce. Na patelni roztopić 1 łyżeczkę oleju kokosowego, wrzucić pora, zeszklić. Marchewkę opłukać, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory pokroić w grubszą kostkę, oliwki na ćwiartki.


Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie przygotować sos beszamelowy.

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 0,9 l mleka
  • sól himalajska, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • papryka chilli w proszku (opcjonalnie)
Roztopić masło dodać mąkę rozmieszać, dolać mleka. Mieszać rózgą do zagotowania dodać przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty.

Na spód naczynia żaroodpornego wylać 1/3 sosu ułożyć 3 płaty makaronu. Na makaron rozłożyć 1/2 farszu obsypać 1/3 sera, i na wierzch wlać kolejną część sosu. Ponownie na sos rozłożyć 3 płaty makaronu, następnie resztę farszu obsypać go serem. Kolejno na ser makaron, reszta sosu i ser.



Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut w 180 st. C. Powinna być zarumieniona. Wyciągnąć z piekarnika i porcjować po 5 minutach. Jak klasyczną lasagne.

7 komentarzy:

  1. Świetny przepis, bardzo lubię takie bezmięsne. Pozdrawiam serdecznie :)).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna alternatywa na smaczny, bezmięsny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię lasagne, a w tym wydaniu również zapowiada się smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę szkoda, że nie mam piekarnika, choć z drugiej strony dania mięsne i tak pojawiają się w naszej diecie niezbyt często.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie mam zamiar przystopować z tym mięsem. Chwilowo mam dość. Bardzo Wam dziękuję za komentarze. Pozdrawiam ślicznie, każdego z osobna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja choć jestem strasznym mięsożercą chętnie spróbuję bo wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna alternatywa dla trochę przyciężkiego klasyka - mój P. by mi teraz krzyknął z oburzenia, jakby to usłyszał :} Ale ja właśnie lubię takie wegetariańskie zapiekanki ! Lasagne w szczególności :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger