czwartek, 9 lipca 2015

Kompot z jabłek i porzeczek

To mój sposób na upały, naturalny, owocowy, schłodzony w lodówce. Do tego uwielbiany przez moje córeczki. Jak mam im nie zrobić skoro pochłaniają go litrami. Och wykorzystuję to lato maksymalnie :)



Składniki:
  • 1,5 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych
  • 0,5 kg jabłek (u mnie papierówki z ogrodu)
  • 2 - 2,5 l wody
  • 3/4 - 1 szkl. cukru
Porzeczki opłukać, obrać z szypułek. Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki i wydążyć gniazda nasienne. Następnie przełożyć do garnka zalać wodą i zagotować. Wsypać cukier, dodać porzeczki, przemieszać i gotować 5 minut na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia, następnie przecedzić i schłodzić w lodówce.

Ilość cukru redukuję: jeśli mam słodkie owoce daję mniej. Możecie go również pominąć i ugotować same owoce z wodą a cukier zastąpić słodzikiem lub w ogóle go nie używać. Rzecz gustu czy też diety.

Jak to moje córy określiły "mama miodzio" :) dlatego polecam. Prosto, pysznie i naturalnie. 

6 komentarzy:

  1. Takiego kompotu to ja chętnie bym się napiła. Ma taki piękny kolor i zrobiony z moich ulubionych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę prosić szklaneczkę schłodzonego kompociku ? :D Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej ! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Pytania na blogu : http://urudejnatalerzu.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko, częstuj się hehe :) Dziękuję za nominację, ale nie podołam. Nadmiar pracy w domu w ogrodzie. Dzieci, pranie, prasowanie i cała reszta. Kiedyś zrozumiesz o czym mówię bo już niedługo ślub :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger