piątek, 20 marca 2015

Zupa grysikowa - dietetyczna

Nazywam ją zupa "nic" :) moja córka bardzo ją lubi. Jest u nas często serwowana w okresie przeziębień, kiedy gardło boli, nos zatkany rozgrzewa idealnie. 


Składniki:
  • 1 skrzydełko
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku
  • 2 l wody
  • 100 g kaszy manny
  • sól, pieprz do smaku lub 1 łyżka Vegety
Skrzydełko opłukać, włożyć do zimnej wody. Warzywa oczyścić, opłukać dodać do wywaru (marchewkę drobno pokroić jeśli lubicie - ja daję w całości i chętnie ją jem. Dzieciom przeszkadza w zupie). Cebulę obrać i opiec jak do rosołu, dodać do warzyw wraz z obranym czosnkiem. Gdy wywar się zagotuje zmniejszyć ognień by tylko mrugał. Gotować tak 40 minut. Do miękkości warzyw i mięsa. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać Vegety. Następnie wyciągnąć wszystko z wywaru dodać kaszę, rozmieszać rózgą. Gotować 5 - 7 minut. Przyprawić do smaku.
Bardzo lubię oprószyć płatkami papryczki chilli :) ostro wygrzewa ;) ale to wersja dla dorosłych :)

5 komentarzy:

  1. To chyba przepis, jak w sam raz dla mnie, po ostatnich bólach żołądka :( (zjadłam ciemne pieczywo w ostatnim dniu ważności). Dwie godziny później dopadł mnie koszmarny, rozdzierający ból.
    Spróbuję twojej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) co do pieczywa - lubię pełne ziarno ale mogę zjeść 1 kromkę na dzień. Mam dziwną nadkwasotę po nim :(

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger