poniedziałek, 19 stycznia 2015

Sałatka z tuńczyka - warstwowa

Polecam ją na wszelkie imprezy, jest niezastąpiona jak stara poczciwa jarzynówka. Pierwszy raz jadłam ją u szwagierki jakieś 8 lat temu. Towarzyszy mi do dziś i jeszcze długo będzie. Sałatka jest warstwowa więc przyda się naczynie szklane z dużą średnicą dna.


Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (1 puszka - 185g)
  • 400 ml majonezu (kocham "Kielecki")
  • 300 - 400 g sera żółtego
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 8 jajek
Jajka ugotować na twardo (8 - 10 min od zagotowania). Pozostawić do wystudzenia w zimnej wodzie, obrać oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na grubych oczkach a żółtka na drobnych. Tuńczyka odsączyć. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Do ogórków dodać musztardę, wymieszać. Na sam spód naczynia ułożyć białka, na nie 1/2 sera żółtego. Na ser wyłożyć 1/2 majonezu dokładnie rozsmarować po całej powierzchni. Cały odsączony i rozdrobniony tuńczyk rozłożyć równomiernie na warstwie majonezu. Na niego wyłożyć ogórki, kolejno resztę sera docisnąć delikatnie dłonią. Rozsmarować na serze resztę majonezu i obsypać żółtkami. Przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 1 godzinę.


Z podanej ilości składników otrzymacie sałatkę na 6 - 8 osób. Oczywiście to zależy od apetytu Gości ;)


8 komentarzy:

  1. Też bardzo ja lubię, ale dla moje figury jest zgubna ;)

    Zapraszam także do mnie: http://modnystyl2013.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak każda sałatka z majonezem :) dlatego nie jadam dużych porcji. Skromnie a częściej :)

      Usuń
  2. Bardzo fajna,choć ja wolę wymieszać niż układać warstwowo,to jednak niektóre sałatki muszą być właśnie w ten sposób podane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam tę sałatkę w innej wersji. Następnym razem zrobię taką, z ogórkiem i oddzielonym jajkiem. Do tej pory był to tuńczyk, ser, jajko i majonez z przyprawami.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę o takiej sałatce, na pewno wypróbuję! Ciekawe jakby zastąpić majonez jogurtem naturalnym, a żółty ser mozarellą, myślę, że taka wersja light też nie byłaby zła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak całkowicie to chyba nie da się jej odchudzić. Radzę wymieszać 1/2 porcji majonezu z tą samą ilością jogurtu naturalnego i dołożyć np. musztardę Dijon z 1 łyżkę. Będzie pikantniejsza z lekkim posmakiem majonezu, który nadaje smaku tej sałatce.

      Usuń
  5. Sałatka z tuńczykiem zawsze brzmi dobrze dla mojego brzucha :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger