Składniki na farsz:
- 130 g suszonych grzybów
- 1,5 łyżki Vegety
- 2 duże cebule (120 g)
- 1 czerstwa bułka
- 1/3 łyżeczki pieprzu - do smaku
- szczypta soli - do smaku
Składniki na ciasto: (źródło: Kwestia Smaku)
- 1 kg mąki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 600 ml wrzątku.
Należy odrywać po kawałku ciasto, obsypać stolnicę delikatnie mąką by ciasto się do niej nie przykleiło wałkować na grubość 3 mm i wykrawać niewielkie kółeczka o średnicy 4 - 5 cm. Następnie nabrać 1/3 łyżeczki farszu ułożyć na cieście, zwinąć na połowę i zlepić brzegi. Powstanie pierożek, którego 2 końce należy zlepić, najlepiej zawinąć go wokół palca wskazującego i docisnąć. Blat oprószyć mąką i układać uszka, które należy przykryć ściereczka, by nie wyschły do czasu gotowania. Do wrzątku dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju. Wkładać uszka partiami, przemieszać delikatnie drewniana łyżką by nie przylgnęły do garnka. Wystarczy dosłownie minuta gotowania następnie wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmiskach.
Takie uszka po przestudzeniu można przechować w lodówce do 3 dni przykryte folią, w pudełku plastikowym zamykanym, bądź zamrozić.
Życzę pogodnych i radosnych Świąt :)
Uwielbiam uszka z barszczykiem :-)
OdpowiedzUsuńNie jesteś sama Małgosiu :)
Usuń