piątek, 3 października 2014

Roladki z figą i pistacjami

Zachciało mi się konkursu... lubię je i powiem Wam dlaczego... zazwyczaj zaczynam burzę mózgu, mojego oczywiście ;) analizuję dokładnie zadanie konkursowe i szaleją moje komórki. Co zrobić, jak to połączyć a co z tego wychodzi? Bajka...a czy wygram cokolwiek... hm to jest mało ważne. Ważne jest to, że to co zrobię jest pyszne. Takie są roladki w szynce z serkiem i pistacjami z dodatkiem figi i sosu balsamicznego. Dla mnie genialna przekąska na przyjęcia, która robi się praktycznie sama :)




Składniki:
  • 70 g pistacji "FELIX" lub 60 g orzeszków ziemnych
  • 135 g serka śmietankowego naturalnego
  • 100 g szynki surowej dojrzewającej (łagodnie wędzonej)
  • 1 - 2 figi świeże
  • 1/3 szkl. octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
Ocet balsamiczny połączyć z miodem i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Odstawić.
Pistacje obrać z łusek, drobno posiekać. Dodać je do serka i wymieszać. Na plasterku szynki rozsmarować 1 łyżeczkę serka, na niego położyć kawałek figi i zawinąć. Na półmisku ułożyć kawałki figi z roladkami i odrobiną sosu z octu balsamicznego. 




Bardzo prosta w wykonaniu przekąska nie trzeba niczym doprawiać - szynka słona, pistacje również. Figi i ocet balsamiczny są nutą przełamującą słony smak. Polecam z ręką na sercu ;)


Popołudnie z Felixem


5 komentarzy:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger