poniedziałek, 10 marca 2014

Zupa dla dzieci z pulpetami drobiowymi

Jeżeli macie problem z jedzeniem dzieci to witam w klubie. Moje córy jedzą dobrowolnie tylko 3 zupy (pomidorowa, rosół, grysikowa). Z mięs tylko pulpety i kotleciki (które, rzadko robię w panierce) a, i zapomniałabym o najważniejszym skóry z kurczaka (pieczone, gotowane) są wręcz przez nie pożerane :). Do innych dań muszę stosować szantaż - niestety...
Przeglądając stary zeszyt szkolny znalazłam przepis na zupę francuską z pulpetami. Przepis przerobiłam według mojego gustu. Zupa jest połączeniem ryżu, zielonego groszku, czerwonej fasoli i delikatnych drobiowych pulpetów zalanych ziołowym rosołem. Myślałam, że jak będzie kolorowo to zjedzą chętnie. Cóż zjadły rosół i pulpety :(

  
Składniki na zupę:
  • pulpety
  • rosół 2 l 
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • ugotowany woreczek 100 g ryżu
Polecam dodać również kukurydzę niestety u mnie brak. 




Etapy przygotowania:
  1. Ugotować rosół
  2. Ugotować ryż
  3. Przygotować pulpety
  4. Do bulionówki włożyć po łyżce odsączonego groszku, fasoli oraz ryżu i po 3-4 pulpety.
  5. Zalać to gorącym rosołem, posypać natką pietruszki jeśli dzieci to lubią.


Składniki na rosół:
  • 1 noga z kurczaka
  • 50 dag piersi indyczej
  • 1 porcja włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty, cebula)
  • po 3 ziarna ziela angielskiego, pieprzu, jałowca, 1 listek laurowy
  • zioła: bazylia, mięta, melisa, szałwia (po 3 listki), rozmaryn (3 cm gałązka)
Włoszczyznę obrać i opłukać. Mięso opłukać i wraz z włoszczyzną włożyć do garnka (oprócz kapusty). Zalać 3 l zimnej wody, zagotować i zmniejszyć ogień by delikatnie migotał. Cebulę obrać, opiec i wraz z ziołami, i ziarnami dodać do rosołu. Gotować 1,5 godziny, na 20 minut przed końcem gotowania dodać kapustę. Mięso wyciągnąć po 1 godzinie gotowania pozostawić do przestygnięcia.

Składniki na pulpety:
  • ugotowane mięso z rosołu
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, przyprawy "Pięć smaków", 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia
Nogę obrać od kości, pierś indyczą pokroić w mniejsze kawałki (2cm). Bułkę namoczyć w mleku następnie odgnieść. Cebulę obrać pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę dodać czosnek i przesmażyć razem minutę. Odstawić. Mięso zmielić w maszynce lub malakserze razem z odgniecioną bułką i cebulą.  Do mięsa dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Z masy formować pulpety wielkości orzecha włoskiego obtaczać w mące i gotować w posolonym wrzątku 3 minuty od zagotowania (na niedużym ogniu). Wyjąć łyżką cedzakową do miseczki bądź innego naczynia. 


Z podanych proporcji otrzymałam około 30 małych sztuk. Pulpety są delikatne w smaku nie przesadzone przyprawami.

Zupa jest rewelacyjna zrobiłam ją specjalnie dla dzieciaków a sama zjadłam 2 bulionówki :) Polecam.



5 komentarzy:

  1. wyśmienita taka zupka, chętnie sama bym jej skosztowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo delikatne mięso, smaczne pulpeciki. Fantastyczna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A dorośli też mogą?bo tak pysznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdy może, zrobiłam ją specjalnie dla dzieciaków stąd ten tytuł :))) Mój M. był zachwycony i ja też bardzo nam smakowała

    OdpowiedzUsuń
  5. Co do mięsa to moja córka zje tylko kurczaka ale za to w każdej postaci:) Oj, jest problem z tym jedzeniem przez dzieci...
    Zupa bardzo mi się podoba. Przypomniałaś mi tym przepisem o zupie pulpetowej :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger