niedziela, 2 lutego 2014

Racuchy

Kocham takie babcine przepisy. Moja mama robiła je na kwaśnym mleku. Niestety kefir to nie to samo...
Tęsknię czasami za tymi smakami, prawdziwej żywności. Warzywa mam z działki ale mleko, sery, wiejska kiełbasa, kaszanka. Wszystko to kiedyś miałam na porządku dziennym. Wymagało to ogromu pracy i poświęcenia, przestało się opłacać kiedy pojawiły się te produkty w sklepach. Tyle tylko, że smak już nie ten...


Składniki: 
  • 6 średnich jabłek (polecam szare Renety)
  • sok z 1/2 cytryny lub szczypta kwasku
  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 1szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach ale osobiście wolę pokroić w cienkie kawałeczki. Polewam sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Do naczynia przekładam jogurt, mleko, jajko, cukier, sól, cynamon i to miksuję. Następnie dodaję mąkę i sodę, mieszam mikserem do połączenia składników. Na końcu dodaję starte jabłka. Wystarczy wymieszać łyżką. Powinno być gęste.



Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła i łyżkę oleju. Nakładam ciasto, 2 łyżki stołowe na jeden placek. Opiekam z obu stron na średnim ogniu do zrumienienia. Przekładam na ręcznik papierowy by osączyć z nadmiaru tłuszczu. I tak postępuję do wypieczenia całego ciasta.



Smacznego!
Ps. 
należy posypać cukrem pudrem, nie są słodkie. Przepis dla osób, które ograniczają cukier.


3 komentarze:

  1. Bardzo lubię racuchy - też tęsknię za smakami dzieciństwa i w ramach możliwości próbuję je przywoływać :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę o takie na śniadanie, z dostawą do domu :D !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam dobry pomysł na niedzielne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger