Sos tzatziki
Zadebiutował na moim stole w ubiegłym roku i... będę mu wierna ;) Tutaj kilka informacji na ten temat. Przepisów na ten sos jest mnóstwo mnie jednak bardzo smakuje w następującej wersji:
Składniki:
- 4 średnie ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
- 180 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu
- 1 ząbek czosnku
- odrobinka (1/2 łyżeczki) oliwy z oliwek
- szczypta soli, cukru, białego pieprzu
- pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
Ogórki oczyszczam, obieram, trę na najmniejszych oczkach tarki. Czosnek obieram i miażdżę, dodaję do ogórków wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszam schładzam około 0,5 godz przed podaniem. Polecam dodać drobno pokrojony szczypiorek, niestety u mnie w wersji bez niego.
Jeżeli chcecie gęściejszy sos to polecam posolić ogórki i odstawić na 15 min. puszczą sok, który należy odcisnąć i wówczas dodać resztę składników. Osobiście tego nie robię.
Polecam do grillowanych!
Bardzo lubię tzatziki:)
OdpowiedzUsuńMamy podobne smaki ;) pozdrawiam ciepło
Usuń