piątek, 9 sierpnia 2013

Sos tzatziki

Zadebiutował na moim stole w ubiegłym roku i... będę mu wierna ;) Tutaj kilka informacji na ten temat. Przepisów na ten sos jest mnóstwo mnie jednak bardzo smakuje w następującej wersji:


Składniki:
  • 4 średnie ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobinka (1/2 łyżeczki) oliwy z oliwek
  • szczypta soli, cukru, białego pieprzu
  • pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
Ogórki oczyszczam, obieram, trę na najmniejszych oczkach tarki. Czosnek obieram i miażdżę, dodaję do ogórków wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszam schładzam około 0,5 godz przed podaniem. Polecam dodać drobno pokrojony szczypiorek, niestety u mnie w wersji bez niego.
Jeżeli chcecie gęściejszy sos to polecam posolić ogórki i odstawić na 15 min. puszczą sok, który należy odcisnąć i wówczas dodać resztę składników. Osobiście tego nie robię.


Polecam do grillowanych!


2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger