piątek, 15 kwietnia 2016

Surówka z kalarepy

Propozycja dla "chrupaczy" ;) tak bym to określiła, ponieważ żuchwa się napracuje przy tej surówce. Jeśli Wam to nie przeszkadza i lubicie świeżości to serdecznie polecam.



Składniki:
  • 1/2 kalarepy
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 5 kulek mozzarelli mini
  • garść rodzynek i żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu i musztardy Dijon
Kalarepę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Marchewkę umyć, oprać, pokroić w plasterki. Selera umyć, pokroić w półksiężyce. Warzywa skopić sokiem z cytryny. Mozzarellę można przekroić na połówki ale nie jest to konieczne. Dodać rodzynki, żurawinę i polać sosem. Pozostawić na 15 minut w lodówce. Można doprawić solą i pieprzem ale ja tego nie robiłam. Majonez i musztarda są dość wyraziste w smaku dlatego warto wcześniej spróbować. 


Życzę smacznego chrupania :)

3 komentarze:

  1. Takie chrupanko to coś dla mnie Małgosiu ;) wspaniała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bym sobie taką surówkę schrupała :) Pyszne i świeże połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kalarepę i... chrupiące surówki, więc to coś dla mnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger