poniedziałek, 20 lipca 2015

Ogórki warszawskie

To rodzaj ogórków konserwowych na occie ale bardziej urozmaicone. Przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska". Korzystam z niego od 12 lat i ciągle je kocham. Przepis dopasowałam oczywiście do swoich warunków :)



Składniki:
  • 6 kg ogórków (u mnie śremski)
  • przyprawy: natka pietruszki, selera, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, 1 ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, chrzanu i łodyga zielonego kopru

Zalewa:
  • 5 l wody
  • 3 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki stołowe soli
Składniki marynaty zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki wypłukać, przygotować czyste słoiki. Do każdego nałożyć składniki przyprawowe, następnie ułożyć ogórki jasnym końcem do góry. Zalać zimną zalewą zakręcić i pasteryzować. W oryginalnym przepisie jest wzmianka aby tylko zagotować ponieważ ogórki będą miękkie. No cóż zrobiłam tak raz po czym wyrzuciłam połowę ponieważ się zepsuły. Dlatego pasteryzuję min 7 - 10 minut.


Polecam :) 

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ogórki konserwowe. Dlatego oprócz innych rodzajów ogórków w słoiczkach, koniecznie muszą się znaleźć właśnie konserwowe. Robię podobnie. Pysznie wyglądają... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd nazwa ogórki Warszawskie? Przyznam że takiej nie słyszałam a mieszkam w Warszawie i okolicach całe życie :)
    Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to nazwa podana przez autorkę przepisu więc nic nie zmieniałam :)

      Usuń
  3. Małgosiu takie ogórki mieć to wręcz obowiązek każdej gospodyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślisz, że już nią jestem? hehe pewnie tak ;)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger