piątek, 24 lipca 2015

Skrzydełka pieczone i marynata majonezowo - musztardowa

Budzę się rano, jeszcze śniadania nie zjadłam i już myślę co tu zrobić na obiad. Coś po głowie chodzi, ale czy to będzie dobre?... Ja już wiem, że będzie ;) dlatego serwuję Wam przepis.



Składniki:
  • 1 kg skrzydełek
  • marynata do mięsa
  • tymianek (u mnie świeży)
Należy przygotować marynatę:
Składniki:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
Imbir, czosnek obrać zetrzeć na drobnych oczkach tarki i połączyć z resztą składników, wymieszać.



Skrzydełka opłukać w zimnej wodzie usunąć ewentualne nieczystości, złożyć w "kieszeń". Zalać marynatą,wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obsypać je tymiankiem. Piec 1 godzinę w 180 - 200 st. Po około 45 minutach pieczenia wyciągnąć i polać wytworzonym sosem własnym. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Powinny byś przyrumienione i miękkie.



Ps.
Dopiekałam jeszcze 15 minut.. Sosem polewałam 3 razy, wówczas ładnie się upieką a nie będą spieczone.


7 komentarzy:

  1. Och, mniam, mniam. Dawno nie jadłam skrzydełek. A takie marynaty potrafią zdziałać cuda. Pysznie wygląda Twój obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad idealny - chętnie bym teraz skubnęła takie skrzydełko. No dobra...dwa :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Aha ja też tak mówiłam zjem jedno a skończyłam na trzech. Och ten mój nieposkromiony apetyt

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita propozycja, takich skrzydełek jeszcze nie miałam okazji jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ta majonezowa marynata, uwielbiam majonez ;) całość pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger