sobota, 8 listopada 2014

Rigatoni z bobem

Pyszne i szybkie danie dla zabieganych. Bez śmietanki, na jogurcie więc trochę odchudzone i naprawdę bardzo smaczne.



Składniki:
  • 200 g makaronu Rigatoni
  • 200 g bobu (u mnie mrożony)
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 150 g jogurtu naturalnego (Gęsty Bakoma)
  • świeże liście melisy
  • płatki suszonej papryczki chilli
Makaron gotuję al'dente w posolonej wodzie, odcedzam. Bób zalewam wrzątkiem i odcedzam. Suszone pomidory kroję w mniejsze kawałki. Na patelnię wlewam olej z zalewy pomidorowej. Na gorący dodaję bób (UWAGA: jeśli nie odsączycie dokładnie, może pryskać) oraz suszone pomidory. Przesmażam razem minutkę. W 1/4 szklanki zimnej wody mieszam skrobię i wlewam ją do bobu. Doprowadzam do wrzenia. Do jogurtu dodaję odrobinę powstałego sosu, mieszam. Do bobu dodaję makaron, podduszam razem 5 minut cały czas mieszając. Ściągam z ognia i dodaję jogurt. Całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Na talerzu obsypuję drobno pokrojoną melisą cytrynową (po potarciu listków  w palcach ma śliczny cytrynowy zapach) oraz pokrojoną papryczką chilli (1 cm kawałek)

Danie jest bardzo proste, zrobicie je w pół godziny i z powodzeniem możecie wziąć do pracy lub odgrzać wieczorem. Polecam.
 

2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger