wtorek, 14 października 2014

Kruchy z malinami

Na kończący się sezon zbiorów tegorocznych zrobiłam pyszny pacek z malinami. Jesień w pełni ale maliny do pierwszych przymrozków można znaleźć na krzaczkach. Przepis oryginalny pochodzi ze strony Moje Wypieki. Swój placek troszkę odchudziłam i też wyszedł bardzo smaczny ;)



Składniki na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka masła lub margaryny (u mnie Kasia 250 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Rozgnieść w palcach, można dodać 1-2 łyżki wody jeśli będzie zbyt sypkie. Podzielić na 2 części (60 i 40%). Zawinąć w folię i zamrozić (około 1 godziny w zamrażarce). Piekarnik nagrzać do 190 st. a w między czasie blachę (33 x 20 cm) odrobinę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na blachę, wyrównać i lekko przyklepać. Do nagrzanego piekarnika włożyć ciasto i zapiekać 20 min. na jasnozłoty kolor. Wystudzić.



Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru (100 g)
  • 1 cukier waniliowy (10 g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/3 szkl. oleju

  • 400 - 500 g malin 
Białka ubić na sztywno i powoli, po 1 łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując dodać powoli proszek budyniowy. Kiedy się połączy z pianą wlać strużką olej cały czas miksując. Następnie na podpieczony zimny spód wyłożyć piankę, na nią maliny (delikatnie je wepchnąć w piankę) a na maliny zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190 st około 40 min na piękny złocisty kolor.




Ps. ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu nawet dla takiego laika jak ja. Maliny można z powodzeniem zastąpić innymi owocami np. borówką amerykańską jeśli macie mrożoną lub małymi kawałkami jabłek z dodatkiem cynamonu. 

12 komentarzy:

  1. Pycha! :) To jedno z moich ulubionych domowych ciast, bardzo często je robię z różnymi sezonowymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste ciasta, one są najlepsze. A wszystko, co z malinami jest jeszcze pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam to ciasto i jest pyszne. Z chęcią zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto! Chyba najlepsze z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie, a te maliny! :)))) chętnie bym go zjadła i poprosiłabym o dokładkę :)

    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, musiało smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały kruchy Małgosiu :) Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łasuchy z Was ;)) placek był pyszny z pewnością do niego wrócę. Dziękuję za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Katrenak Malgorzata2 listopada 2014 16:35

    pyszny placek.tez go robilam z malinami.Ja je poprostu uwielbiam.Ciekawa jestem jak smakowalby np .z jablkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia, podobnie do szarlotki, tylko dodaj mniej jabłek bo jest masa :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger