czwartek, 3 lipca 2014

Zupa grzybowa z maślaków

Sezon grzybowy czas zacząć :)... tak się złożyło że maślaczki dostałam od siostry, która jest wytrawną grzybiarką :) niestety ja chodzę od czasu do czasu chociaż las pod nosem. Grzyby leśne kocham, kocham smak, zapach... Jadam sama z mężem. Dzieci do 6 roku życia grzybów jeść nie powinny. Zdarzało mi się odstąpić od reguły i dać im zupę pieczarkową z marnym skutkiem. Spróbowały i na tym koniec, może z czasem...


Składniki:
  • 400 g maślaków
  • włoszczyzna: 2 marchewki (małe) pęczek zieleniny (1 liść kapusty, lubczyku, po 3 listki pietruszki, koperku, pora, cebuli)
  • 200 g kości wieprzowej (ze schabu)
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
  • odrobina szczypiorku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła


Opłukaną kość zalewam 1,5 l zimnej wody, gotuję 15 minut od zagotowania dodaję włoszczyznę i gotuję kolejne 15 minut. W między czasie oczyszczam maślaki, kroję i obsmażam na masełku. Wywar przecedzam dodaję do niego Vegetę i grzyby, gotuję 10 minut. Skrobię rozprowadzam w odrobinie zimniej wody, przelewam do zupy, doprowadzam do wrzenia i odstawiam. Jogurt mieszam w osobnym naczyniu z około 250 ml gorącej zupy następnie przelewam do reszty, przyprawiam solą, pieprzem. Podaję z ziemniakami i odrobiną zieleniny.

Pyszna, aromatyczna, pachnąca lasem ;)

 

4 komentarze:

  1. Czyżby już w lasach były maślaczki? A u nas nic, tylko ściółka:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deszczu było dużo a jest ciepło więc ruszyły grzybki :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Justynko, bardzo dobra jeszcze z młodymi ziemniaczkami... nie mogłam się najeść. A potem zastanawiam się skąd te kilogramy ;)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger