środa, 27 sierpnia 2014

Sok malinowy bez sokownika

Robiłam w ten sposób sok przez 3 lata, do czasu kiedy połowa mi się zepsuła :( W oryginalnym przepisie tego soku się nie pasteryzuje, to duża ilość cukru jest tym konserwantem. Mnie się jednak zepsuło. Na jakość malin wpływa niestety pogoda, jeśli jest deszczowa jak w tym roku to maliny szybko się psują. Wówczas najlepiej jest robić sok przez sokownik. Ja zatęskniłam za innym smakiem soku dlatego w tym roku przepis na sok bez sokownika ale pasteryzowany i z mniejszą ilością cukru.



Składniki:
  • 3 kg malin
  • 50 g kwasku
  • 3 kg cukru (4,5 kg bez pasteryzacji)
  • 2 l wody
Kwasek rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody.  Wodę przegotować. Maliny przebrać z nieczystości zalać je ciepłą ale nie gorącą wodą, dodać rozpuszczony kwasek. Całość przemieszać, pozostawić na 24 godz. Następnie zlać przez gazę, wyciskając maliny. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zlać do czystych butelek, zakręcić i pasteryzować 10 minut.

5 komentarzy:

  1. Na zimę do herbatki jak znalazł. Nie robię soku malinowego, ponieważ dostaję, ale odwdzięczam się czymś innym (w słoiczkach). Taki handel wymienny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię go głównie z myślą o córach. Bardzo go lubią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny na zimowe dni, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sok malinowy, a Twój jest znakomity :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger