środa, 20 kwietnia 2016

Omlet z pokrzywą i kwiatami forsycji

Śniadanie dziwne? trochę tak, naczytałam się tu i ówdzie o zdrowotnych właściwościach forsycji, która zawiera dużo rutyny (ciekawy blog polecam poczytać klik) do tego pokrzywa (kilka informacji) oczyszczająca układ trawienny i mam zdrowe śniadanie :)


Składniki:

  • 2 jajka duże (u mnie wiejskie)
  • 1 łyżka wody, szczypta soli himalajskiej i pieprzu
  • garść kwiatów forsycji
  • kilka listków pokrzywy około 5,6
  • szczypiorek mały pęczek
  • 15 g sera mozzarelli w kawałku



Kwiaty i liście pokrzywy przepłukać pod wodą, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokrzywę, szczypiorek drobno pokroić, ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Jajka sparzyć, wybić do miseczki dodać wodę i roztrzepać widelcem. Na patelni roztopić 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, dodać pokrzywę i przesmażyć pół minuty wlać jajka, przyprawić. Kiedy zaczną się ścinać brzegi omletu dodać forsycję, szczypiorek i na sam koniec ser. Gdy się delikatnie zetnie wierzch złożyć na połowę lub zawinąć w naleśnik.




A jak smakuje? cóż zioła to nie boczek hi hi :) Warto spróbować różnych smaków.

7 komentarzy:

  1. Bardzo egzotyczny przepis. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki łąkowy przepis :) I jak Agnieszka wspomniała, egzotyczny, bo mimo, że pokrzywy wszędzie pełno, to jednak w kuchni jest rzadko używana :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj w klubie chwastożerców ;) fajny omlet, ja chętnie spróbuję a tobie Małgosiu polecam spróbować wersji z krwawnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze nie wiem czy się przełamię :)

      Usuń
  4. Wiosennie, smacznie i kolorowo. Pozdrawiam Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger