czwartek, 21 lutego 2013

Spaghetti

Jest bardzo powszechną potrawą, można ją przyrządzać  na różne sposoby. 

Oto mój sposób...
 
Składniki:
  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego lub zmielona pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 0,5 cm kawałeczek świeżego imbiru
  • 300 ml przecieru pomidorowego z własnych pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • makaron spaghetti pełne ziarno 250 g
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, tyle samo Vegety, szczypta carry, szczypta kurkumy, pieprzu i soli, 0,5 łyżeczki oregano, szczypta rozmarynu, można dodać troszkę chili jeśli ktoś lubi ostre
  • ser żółty do posypania
Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy, dodajemy drobniutko pokrojony lub starty na tarce imbir, zmiażdżony czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory (w sezonie dodaję świeże). Wszystko to krótko podsmażamy, dodajemy mięso i przyprawy. Smażymy powoli do zrumienienia mięsa. Podlewamy odrobiną wody ok. 0,5 szk. dodajemy przecier, gotujemy ok 5 min. Następnie rozprowadzamy skrobię w łyżce zimnej wody i wlewamy do mięsa. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. W tym czasie gotujemy makaron al`dente. Do wrzącej, posolonej wody wrzucamy makaron i mieszamy od czasu do czasu, gotujemy ok 6 min od zagotowania. Odcedzamy układamy odpowiednią ilość na talerzu polewamy sosem i posypujemy odrobiną startego, żółtego sera. Najlepszy do tego jest tarty parmezan ale jeśli jest np. żółty ser pod ręką to dlaczego go nie wykorzystać.


Patrzę na to zdjęcie i tak sobie myślę, że na tym talerzu to tak jak w moim życiu trochę namieszane ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger